Rallin Maailmanmestaruussarja

Rallin MM-sarja, eli englanninkieliseltä nimeltään WRC (World Rally Championship) on maailman korkein ralliautoilun sarjataso, ja sen voittaja on samalla rallin maailmanmestari. MM-sarja koostuu eri puolilla maailmaa ajettavista osakilpailuista. MM-sarjassa kilpailevat sekä kuljettajat että autonvalmstajat. Nykyään ajetaan myös juniorien MM-sarja.

Ensimmäinen MM-sarja järjestettiin vuonna 1973, mutta silloin kilpailtiin vain autonvalmistajien kesken. Myös kuljettajien mestaruudesta alettiin kilpailla vuonna 1979. Tätä ennen kuljettajien kilpailuna toimi FIA Cup, jonka Markku Alén voitti vuonna 1978. MM-sarjan autot perustuvat tuotantoautoihin, käytännössä ne ovat nelivetoisia ja turboahdettuja WRC-luokan autoja.

Vuoden 2014 MM-sarja on edennyt jo pitkälle, ja takana on 7 osakilpailua, joista viimeisin Sardinia. Elokuun alussa ajetaan myös Suomen etappi, joka on Neste Oil Rally (ent. Jyväskylän suurajot) Jyväskylässä. Sarjajohtoa pitää tällä hetkellä hallussaan Ranskan Sebastion Ogier parinaan maanmiehensä Julien Ingrassia. Kakkossija onkin sitten suomalaisten kannalta kiinnostava, sillä Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila pitävät sitä tällä hetkellä hallussaan. Sekä Ogier että Latvala ajavat molemmat Volkswagen-tallissa. Kolmannella sijalla on Norjan Andreas Mikkelsen Citroën -tallista. Hänen kartanlukijoinaan ovat suomalainen Mikko Markkula ja norjalainen Ola Floene. Betsafen pienimmät vedonlyöntikertoimet on tällä hetkellä annettu Ogierille, ja hän on näin ollen pelaajien ennakkosuosikki. Ralli on kuitenkin laji, jossa voi tapahtua yllättäviä asioita, ja Latvala saattaa hyvinkin vielä yllättää, koska monta osakilpailua on vielä jäljellä.

Sebastian Ogier on vuonna 1983 syntynyt ranskalainen ralliajaja. Häntä pidetään Ranskan kolmanneksi parhaana kuskina, heti Sebastion Loebin ja Didier Auriolin jälkeen. Vuonna 2013 hän saavuttikin yhdeksän osakilpailuvoittoa ja hänet kruunattiin rallin MM-mestariksi. Nyt rallin ystävät seuraavat jännityksellä pystyykö hän toistamaan viimevuotisen. Jari Matti-Latvala on puolestaan vuonna 1985 syntynyt suomalainen kuljettaja. Hänen MM-uransa alkaa vuodesta 2008, jolloin hän pääsi Fordin tiimin kuljettajaksi, ja 2010 hän saavutti ensi kerran MM-hopeaa. Kaudella 2013 hän siirtyi Volkswagenin timiin maailmanmestari Sébastien Ogierin tallikaveriksi. Latvalan isä Jari Latvala on myös entinen ralliautoilija, joka on saavuttanut urallaan Suomen MM-mesaruuden. Vuoden 2014 MM-sarjassa on luvassa jännittäviä hetkiä niin rallin ystävienkin kuin vedonlyöjien leirissä. Nähtäväksi jää nouseeko Suomen Latvala, uusiiko Ogier mestaruutensa vai nouseeko kärkeen joku muu yllättäjä.