Kuuluisia suomalaisia ralliajajia

Kaikista moottoriurheilulajeista Suomessa rallilla on pisimmät perinteet. Suomalaisten nousu tämän lajin huipulle alkoi 1960-luvulla kun Rauno Aaltonen (s. 1938) ensimmäisenä suomalaisena voitti ralliautoilun EM-sarjan vuonna 1965. Hieman myöhemmin, vuonna 1968, myös Pauli Toivonen saavutti ralliautoilun EM-mestaruuden.

1970-luvulla ”lentäviä suomalaisa” eli kansainvälisesti menestyineitä suomalaisia rallikuskeja alkoi ilmestyä toinen toisensa jälkeen. Jos huomioidaan osakilpailuvoitot, niin rallin MM-sarjan 10 parhaan kuljettan listalla on viisi suomalaista: Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Juha Kankkunen, Markku Alen ja Hannu Mikkola. Rallin MM-sarjaa on kuitenkin virallisena FIA:n kilpailuna ajettu vasta vuodesta 1979, ja jo tätä ennen jo Henry Toivonen ja Markku Alen olivat niittäneet suosita sitä edeltävässä sarjassa.

Hannu Mikkola on yksi rallin elävistä legendoista. Hän jäi rallin historiaan mm. voitettuaan Jyväskylän suurajot ennätykselliset 7 kertaa vuosien 1968 ja 1983. Jyväskylän suurajot toimivat nykyisin nimellä Neste Oil Rally. Lisäksi hän ajoi uransa aikana yhden maailmanmestaruuden sekä kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Lisäksi hän voitti Suomen mestaruuden ja muita palkintosijoja.

Markku Alen oli paljon parrasvaloissa 1970-luvulla. Hänen ensimmäinen arvosijansa oli pronssi Jyväskylän Suurajoissa vuonna 1971. Ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa hän saavutti Portugalissa vuonna 1975. Alen saavutti myös FIA Drivers Cupin voiton vuonna 1978, ja tätä pidetään epävirallisena maailmanmestaruutena, sillä varsinainen rallin MM-sarja alkoi vasta seuraavana vuonna.

Tommi Mäkinen oli puolestaan 1990-luvun suomalaistähti. Hän on voittanut neljä peräkkäistä rallin maailmanmestaruutta vuosina 1996–1999. Hänen tallinsa oli Mitsubishi . Hän on myös voittanut viisi perättäistä kertaa Suomen MM-rallin ja lisäksi myös neljä peräkkäistä kertaa Monte Carlon MM-rallin.

Marcus Grönholmon viimeisin suomalaisen ralliautoilun suuri nimi. Hänkin on kaksinkertainen rallin maailmanmestari ja eniten rallin MM-osakilpailuvoittoja saavuttanut suomalainen.Grönholm aloitti moottoriurheilu-uransa motocrossin puolella v. 1981. Moottoripyöräilyn ohessa hän kuitenkin loukkaantui ja siirtyi polvivaivojense takia ralliin v. 1987. Tämän hetken suuri suomalainen rallilupaus on Jari-Matti Latvala, joka on tällä hetkellä kärjen tuntumassa rallin MM-sarjassa.