Jari-Matti Latvala

Suomalaisesta rallista ei voi puhua mainitsematta Jari-Matti Latvalaa. Tämä liki 30-vuotias rallikuski aloitti uransa hyvin nuorena ollessaan auton ratissa vain 4-vuotiaana. Muutama vuosi myöhemmin hän loisti jo karting-auton ratissa. Miehen intohimo autourheiluun lienee periytyvää, sillä Latvalan isä Jari Latvala on rallin Suomen mestaruusmitalisti.

Nuorukaisen ura onkin ollut varsinaista ylämäkeä. Jari-Matti Latvalasta tuli vuonna 2002 RAC-ralliin osallistuessaan nuorin suomalainen MM-rallikuljettaja. Seuraavana vuonna hän istui voittajana WRC-auton puikoissa Viron talvirallissa ja osallistui kyseisen kauden aikana jopa neljään MM-ralliin ylittäen maaliviivan M-Sportin Ford Focus -WRC-autolla. Miehen ensimmäinen voitto irtosi vuonna 2008 Ruotsin rallissa.

Kuluneella kaudella 2014 Jari Matti Latvala on korjannut talteen ykkössijan Ruotsin MM-rallissa, Argentiinan MM-rallissa, Suomen MM-rallissa Jyväskylässä ja viimeisimpänä Ranskan MM-rallissa. Kauden aloitusajot käytiin Monte Carlossa, jossa vesisade sekä jäiset ja lumiset tieosuudet kiusasivat kuljettajia. Varovasti ajaminen ja rengasvalintavirheet eivät riittäneet kärkisijoille. Ruotsin lumiset tiet puolestaan siivittivät Jari-Matti Latvalan MM-sarjan johtoon. Meksikosta puolestaan tuomisina oli MM-sarjan kakkossija Sebastien Ogierin kiilatessa kärkeen. Portugalissa pito-ongelmat olivat Latvalan vaivana ja mies joutui keskeyttämään auton kierähdettyä ympäri pyörän osuttua tiessä olevan reikään. Argentiinassa taas Latvalan vauhti ja taktiikka olivat enemmän kuin kunnossa, sillä hän voitti rallin ensimmäisenä suomalaisena sitten vuoden 2003. Italiassa onni ei potkinut ja Latvala joutui painimaan jarruongelmien kanssa, kun etujarru vuoti nestettä ilmausruuvin läpi ja Puolassakin tekniset ongelmat pudottivat Latvalan palkintosijalta. Kilpailun voitti jälleen Latvalan kilpakumppani VW:n Sebastien Ogier. Miesten välinen taistelu on ollut tasaista, kuten Betsson.comin vedonlyöntikertoimista on ollut nähtävissä. Tästä on todiste Jyväskylässä kotiyleisön edessä viety voitto, jota mediassa on hehkutettu vaikuttavaksi taidon ja sisun näytteeksi. Ilo ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kun Saksassa odotti keskeytys selkeästä johtoasemasta. Australiassakin tallitoveri Ogier vei pidemmän korren ainoastaan 6,8 sekunnilla. Ranskassa asfaltti taipui Latvalan alla mutta valitettavasti Espanjassa ei oltu yhtä onnekkaita ja Latvala-Anttila kaksikko jäi toiselle sijalle. Iso-Britanniassa Latvalalla meni vieläkin huonommin jäädessään kahdeksannelle sijalle, kun taas Ogier kaasutti menemään.

Latvalan mukaan Ogier on ”hyvä, muttei kuitenkaan voittamaton” ja samaa kertovat Betssonin kertoimet. Jännitystä on siis edelleen luvassa vuodelle 2015, vaikka nyt jäätiinkin hopealle.